Welcome to Night Vale ">
ʟᴀʏᴏᴜᴛ ʙʏ © ᴍ ᴏ ᴄ ʜ ᴀ
The layout was made specially for me.
All links open in a new tab.

 10. Feral Dogs
Tizedik epizód - Vad kutyák. Angolul itt hallgatható, magyarul a vágás alatt olvasható.
"Szentségtelen, szörnyű emberek vagyunk. Csöndben féld magad! Tekints le magad elé, Night Vale."




Semmit ne bánj… míg túl késő nem lesz. Aztán pedig bánj meg mindent. Isten hozott Night Vale-ben.



[Komolyan] Mai fő sztorink: vad kutyák kóbor csoportja tartja rettegésben Night Vale-t órák óta. „Jobbára korcsok”-ként írták le őket; feltehetőleg pit bull keverékek. A szemtanúk feltételezik, hogy a falkavezér az a három fejű példány, mely számos dekoratív katonai medált és a rendfokozatát jelző sávot visel. A seriff titkosrendőrsége megerősítette, hogy a falka máris támadást indított a reggel, nyolc órakor, egy csapatnyi buszra szálló kisiskolás ellen. Csak kisebb sérülésekről számolhatunk be, mivel a gyermekek hathatósan védekeztek az iskolailag kiutalt gázspraykkel és automata pisztolyokkal. Az ebek indítékai jelenleg még tisztázatlanok, bár a hatóságok szerint kábítószerrel és/vagy bűnbandákkal lehet összefüggésben. További hírek várhatóak ennek kapcsán, amint az események kibontakoznak.




E hét péntek délutánján a parkfelügyelet rovarirtót permetez szét a város zöldövezeteiben, valamint a fedett lombkoronákkal ékeskedő és hangsúlyosan ír származással rendelkező szomszédságokban. 
Night Vale mindent elkövet, hogy gátat szabjon a szúnyogok túlszaporodásának, és megelőzzük az általuk hordozott betegségek elterjedését. Tavaly a szúnyogok számlájára írhattuk a Nyugat-nílusi láz elterjedését, valamint influenzát, combcsontsajgást, elephantitist, és a Fanny Brice köntörfalazó szindrómát. 
Kérünk benneteket, maradjatok otthon péntek délután egytől szombat este tízig, hogy elkerülhessétek az érintkezést a permettel – mely ismeretesen bőrgyulladást, epilepsziát, szuper-epilepsziát és szervfelcserélődést okoz. A parkfelügyelet felhívja rá a figyelmet, hogy a rovarirtó permet kétezeregyszáz éven át fejti ki hatását – ami azt jelenti, hogy jó sokáig biztonságban leszünk azok elől az idegesítő szúnyogok elől.







Wayne Tyler, a Pinkberry helyettes kereskedelmi menedzsere az imént értesített bennünket, hogy a vad kutyafalkát ma reggel a közkönyvtár mögötti kukáknál látták kotorászni. Néhány elvitelre kért kínai gyorskaja-dobozzal, egy rozsdás futonkerettel és két hajléktalannal gazdagabban távoztak, akik feltehetőleg a szilaj ebek szolgálatába kényszerülnek majd. Ha a könyvtár közelében tartózkodnál, figyelmeztetünk rá: ezek a kutyák veszélyesek. Továbbá arra is figyelmeztetünk, hogy a könyvek késedelmi díja napi ötven centre ugrott, harminc napos késés után pedig állkapocscsonkítás jár.






A Night Vale orvosi kamara új tanulmányt fogalmazott, mely szerint életed minden pillanatában van egy pók a testeden valahol – de a legfőképpen most. A tanulmány szerint további kutatások szükségesek annak meghatározására, hogy pontosan hol fészkel rajtad a pók, és mi lehet a szándéka. Csak annyit tudnak, hogy biztosan ott van, és statisztikailag igen valószínű, hogy az igazán rusnyák közül való. 






Halljuk községünk egészségügyi tippjeit!

Hallgatók. Carpalis alagútszindrómában szenvedtek? Élvezitek a carpalis alagútszindrómát? Meglep benneteket a carpalis alagútszindróma? Dühít titeket a carpalis alagútszindróma? Lüktető és majdhogynem elviselhetetlen szomorúság lesz rajtatok úrrá a carpalis alagútszindróma miatt? Szeretet és elfogadás lobban-e bennetek embertársaitok iránt, kikkel együtt vándoroltok át ezen a zavaros és véges élethosszon… a carpalis alagútszindróma miatt? Szexuálisan izgat-e titeket a carpalis alagútszindróma? Az… az fura lenne. 
Nem akarok ítélkezni! De az… fura lenne.

Ezek voltak hát községünk egészségügyi tippjei!




Hallgatók, most tudtuk meg, hogy a felvonóhíd építését vandál graffitisek zavarták meg. A seriff titkosrendőrsége a vad kutyafalkát vádolja a gigászi, sprayvel festett betűkért a híd állványain, melyek ezt hirdetik: „AZ ARANYVÁLTÓTÓL MEG NEM VÁLUNK” és „OLVASD EL ALKOTMÁNYOD!” Egy igen részletes portré is megtekinthető Alexander Hamiltonról, melyen Groucho Marx álorr-bajusz szemüveget visel, „MINDEN FÖDERALISTA HÍRPAPÍR” felirattal, ahol a „FÖDERALISTA HÍR-” részt áthúzták, és vörössel a „KLOTYÓ” szót írták fölé. Egyébként látnotok kéne! Valami szenzációs; mindezt sprayvel felfesteni – le vagyok nyűgözve! Ezek a srácok kész művészek!

Mindazonáltal, a kutyák feltehetően felfegyverzettek és veszettek. Az már bizonyos, hogy liberális street art aktivisták, és hogy a rendőrség és a városi hatóságok dupla időben dolgozva próbálják megoldani az ügyet. Ha van rá ötletetek, hogyan foghatnánk el a kóborló kutyafalkát, kérünk, tartsátok meg magatoknak. Értesüléseink szerint lehallgatják a telefonjaitokat és a számítógépeiteket, szóval jobban teszitek, ha otthon maradtok szép csöndben.




[Nyugodtan] Vessünk egy pillantást községi kalendáriumunkra!


Vasárnap délután a Night Vale Tűzoltóság megrendezi kéthetenként tartott Tűzoltó Támogató Parádéját! Városunk összes tűzoltója végigrobog majd a főúton piros kocsijukon, melyeket gördülő színpadokká alakítanak, ahol bemutatják Night Vale nagyobb tűzeseteit a régmúltból. Személyes kedvenceim egyike az 1983-as földrengő portűz, ahol a rengések szította tüzek oly hevesen lobbantak fel, hogy a szélben lebegő homok halálos lángra kapott! A város majdhogynem teljes lakossága odaveszett a katasztrófában, és az NVT emberei fantasztikusan jelenítik meg a drámai pillanatokat füstgépek és  papírmasék segedelmével! A tűzoltóság szeretne minden Night Vale-i polgárt emlékeztetni rá, hogy a parádé ingyenes, és hogy ne felejtsétek el ellenőrizni a kávéfőzőiteket meg a gázt, ha jöttök, mert a parádé ideje alatt nem lesznek szolgálatban.

Hétfőn a Dark Owl Records emberei kötött mellényt viselnek majd.

Kedd éjjel a cserkészek díjátadó rendezvénye lesz. A cserkészeti vezetőség kinevezi majd az első Vérszerződés Cserkészeket – a Sascserkész fölötti rang tulajdonosait! Mindezidáig még egy cserkészt sem terjesztettek elő az Örökkönvaló Cserkész rangjára, de úgy tudjuk, két helyi srác – Franklin Wilson és Barton Donovan – elnyerték a Láthatatlan Jelvényt, mely a rang előfeltétele. Szép volt, Frank és Barty!

Szerda délután kerül megrendezésre a városi Fitnesz Fesztivál, a művelődési házban. Múltévben törölték a programot, hiszen a Sültcsirke- és Cigaretta Fesztivállal egy napra szervezték. Idén viszont nagy durranásnak ígérkezik az FF, mivel sikerült megszerezniük a Nemzetközi Információs Hivatal támogatását, akik ingyen prosztatavizsgálatot, mellrákszűrést és sebészetileg elhelyezett kormányzati megfigyelőberendezéseket biztosítanak az érdeklődőknek.

Csütörtök reggelre az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Nemzetbiztonsági Hivatal roppant homokvihart szervezett.

[Gyengéden] A péntek egy oázis. Csupán az elérhetetlen metafórája. Létértelmünk kísértő álma – de ne nézd! Fordítsd el fejed. Az életed itt van. Maradj itt. Magad vagy. Békésen, egyedül. Ennyi az egész. Ah, igen. [Torokból] Nagggyon jóóóóóó.




Felvettük a kapcsolatot a Night Vale állatkerttel, remélve, hogy tájékoztatást adhatnak arról, hogyan viselkednek a falkába verődött kutyák. Talán ezek a képzett állatszakértők tudják majd, hogyan kapjuk el őket, vagy legalább, hogy hogyan érthetjük meg szándékaikat.

Emily Munten, a Night Vale állatkert igazgatója elárulta, hogy az állatok a kicsiny ketreceket kedvelik és a porciózott ételadagokat, és légből kapott mendemonda, hogy bármely állat szeretne szabadon kóborolni a városban. Hallatott még egy éles morgást, melyet bugyborékoló hangok követtek, majd párbeszédünknek véget vetett a száraz villámcsapások ismétlődő robaja.




[Lelkesen] Emlékeztető mindenkinek, aki pénztárcabarát szórakoztatásra vágyna a mai napon Night Vale-ben: most ingyenes a belépés a Night Vale Tiltott Technológiák múzeumába! A múzeum továbbra is bámulatos állandó kiállításokkal várja látogatóit, úgy mint a Nikola Tesla által feltalált olcsó, légszennyezés-mentes energiaforrások tárlata, valamint számtalan időgép – melyek közül néhányat még nem találtak fel – és zsebszámológép látható, amiknek használatát a Városi Tanács huszonkét évvel ezelőtt betiltotta, máig bizonytalan okokból. Mindezek mellett egy ideiglenes kiállítás mutatja be a lézer számtalan izgalmas és roppant veszélyes felhasználási módját! Mindenképp szerezd be a múzeum kalauzát a boltjukban, hiszen a kiállítások mindenkor vastag vitorlavászonba vannak takarva, és a magyarázóplakettek mindegyikét fekete alkoholos filccel kisatírozták. Tiltott Technológiák Múzeuma: Ha Sosem Hallottál Még Róla, Mi Bizonyára Kiállítottuk Már!




És most, üzenet szponzorainktól.

[Kissé hadarva] Hazaérsz. Nem égnek fények. Kényelmetlen érzés kerít hatalmába. Hirtelen megcsörren a telefonod. Eszedbe jut, hogy nincs is telefonod. Újra cseng. Nem tudod, mihez kezdj. Aztán egyszerre rájössz, hogy naná, hogy van telefonod. Miért ne lenne telefonod? Tovább csöng a telefonod. Ha!-Ha!-Ha!-Ha! Milyen butaság volt azt hinni, hogy nincs is telefonod. Egyre cseng. Mosolyogsz, vállat vonsz, és felveszed a csöngő telefont. Még mindig sötét van. „Hallo?”, mondod. „Várnak rád”, suttogja egy nemtelen hang. „Eljött az időd”, mondja. Felkapcsolod a lámpát. Nevetsz megint, és azon tűnődsz, miért tartott ennyi ideig villanyt gyújtani. „Istenkém, tiszta sötét volt”, gondolod. „Hallo?”, kérdi a hang. Bontod a vonalat, és örülsz, hogy eszedbe jutott végre, hogy Tropicana narancslevet vásárolj. A Tropicana prémium narancslé roppanósan friss narancsból készült, ízfokozók és tartósítószer hozzáadása nélkül. Amúgy meg szerezz már hívásnaplót! Ez a huszonegyedik század - hogy nincs neked hívásnaplód? Komolyan már!
Tropicana.




Most kaptuk a hírt: újabb kutyatámadás áldozatául esett két tanuló a Night Vale Általános iskola melletti játszótéren ma reggel. Az egyik kisfiút könnyebb lábsérüléssel szállították a Night Vale Közkórházba. A másik fiú, úgy fest, sértetlen maradt… mert jobb kisfiú, és az angyalok jobban szeretik. Továbbá megerősítést nyertünk, hogy csavargók törtek be a művelődési házba: ellopták a televíziókészülékeket és tönkretették az internetkapcsolatot. Ez már túlmegy minden határon, hölgyeim és uraim! Nem tarthatnak minket rettegésben ezek a vad kutyák! [Kissé ingerülten] Ha nem gond, engedjetek most meg egy gyors szerkesztői kitekintést:

Először is, lécci, javítsátok már meg valahogy a házikedvenceiteket. Olcsó és gyors eljárás. Elvihetitek a kutyusokat a Night Vale Állatvédő Ligához, a helyi állatorvoshoz, vagy Big Rico Pizzériájába! Rico szabadidejében állatkitöméssel foglalkozik, szóval szívesen segítene, ha tud.

Másodszor, az ilyesfajta kutyafajták többségét nem arra nevelték, hogy szeretgessék őket, hanem hogy harcoljanak. Kiképzőik a jujitsutól kezdve a cselgáncson át a késelésig mindent megtanítanak nekik. Ez pedig egyszerűen elfogadhatatlan! A kutyaharc illegális, állatkínzásnak minősül, és veszélyt jelent társadalmunkra, amikor a képzett kutyák póráz nélkül maradnak. De erős, összetartó kis közösség a miénk itt, Night Vale-ben – és ki kell állnunk az erőszak ellen! Városkánkat békeszerető imperialista konkvisztádorok alapították, akik az adózás elől menekültek ide, dacolva az itt élő és feltehetőleg agresszív őslakosokkal, és megalapították ezt a gyönyörű várost a család, a cselezhetetlenség, a csinos kerítések építése és a csodás propaganda elvei alapján. Ne feledjük régi-régi mottónkat: „Nincs mitől tartanunk, egyedül önmagunktól. Szentségtelen, szörnyű emberek vagyunk. Csöndben féld magad! Tekints le magad elé, Night Vale: tekints le magad elé, és feledd el, mi tettél!” Így hangzik egy eltökélt, összetartó közösség mottója!
És most… az időjárás.

                                             

                             
Hölgyeim és uraim: jó hírek! Pamela Winchell polgármesterasszony sajtókonferenciát hívott össze pár perce, és bejelentette, hogy véget érhet rettegésünk a kutyafalkától! A polgármesterasszony közölte, hogy a kutyák valójában nem kutyák voltak, csak a szélben lebegő nejlonzacskók, melyeket az emberek vad kutyáknak néztek. „Nincsenek elvadult ebek Night Vale-ben”, mondta. „És ha volnának is, édes, pici kutyulik lennének nagy-nagy, semmitmondó szemekkel és légypapírnyelvvel!" A nejlonzacskókat mindeközben biztonságosan visszaterelték a kutyafuttató parkba, ahonnét érkeztek, és amelynek létezése továbbra is tudhatatlan és feledendő.

Az újságírók a reggeli támadásokkal kapcsolatos garázdaságokról és sérülésekről kérdeztek. A polgármesterasszony üres tekintettel felelt. Rögtön ezután kicsavarta a pódiumot a helyéről, és összeszorított fogakkal sziszegte: „Nejlllon. Zzzacskkkókkk. Nejjjlonnn. Zzzacskóóóókk.” A seriff titkosrendőrsége etikusan a riporterek tengerébe vágtak, lágyan borssprayt hintve rájuk. Többségüket békésen vezették el, vasra verve, fekete csuklyában.

…Hála az égnek, hogy az egész csak egy félreértés volt! Drága hallgatók, nem akarok azzal jönni, hogy én-ugye-megmondtam, de hát nem volt igazam, amikor azt állítottam, hogy elszánt, ellenálló kisváros a mienk? A fenevadak pofájával szembe meredve meg sem rezzentünk! Nem hátráltunk meg. Farkasszemet néztünk az erőszakkal, s az pislogott előbb! Húzd ki magad büszkén, Night Vale! És persze, rettegj mélyen legbelül, természetesen – hiszen mégiscsak önmagad bukása rejlik benned – de húzd ki magad büszkén a ragadozók előtt állva, akik a családod torkának mennek.

Ennyi volt mára műsorunk! Köszönöm, hogy meghallgattatok, hallgatók! Maradjatok bekapcsolva a népszerű tanácsadóműsorért: Dr. Brandon rendel! E héten Dr. Brandon lépésről-lépésre bemutatja, hogyan távolíthatod el saját vakbeledet műtét nélkül!

Az ég ma éjjel lágy, rezge zöld. Nyugodt a szél, de készen áll. Menj aludni, Night Vale, és álmodni se felejtsd el.

Jó éjszakát!




Mondás mára: A húsevés nehéz erkölcsi kérdéseket vet fel... mert lopott az a hús. Bocsánatot kéne kérned.







* A kevés fantáziával combcsontsajgásnak fordított, (nem létező) „betegség”, a panache, szójáték: a francia eredetű kifejezés pompás, némileg túlzó stílusra utal; viszont a „pan” jelentése combcsontízület is lehet, az „ache” pedig sajgó fájdalom. [Ez tehát körülbelül olyan, mint az „irodalom” szót „iroda-lom”-ként értelmezni]. Az approximate-syndrome (vagy gangster-syndrome) létező jelenség, de egyáltalán nem betegség: mellébeszélést jelent, Fanny Brice pedig komikus színésznő volt, akinek karakterei híresen sok zagyvaságot hordottak össze.
** A carpalis alagútszindróma (carpal tunnel syndrome, CTS) kézbetegség.

Címkék:

"10. Feral Dogs" közzétéve : 2013. november 9., szombat @21:40 | 11 hozzászólás

« vissza | előre »

Copyrighted © TeaCakeHouse. All rights reserved. Thank you.
View with Google Chrome in a 1280 x 800 SR. Inspired by Kaith, Images from Cursor from Images from