Welcome to Night Vale ">
ʟᴀʏᴏᴜᴛ ʙʏ © ᴍ ᴏ ᴄ ʜ ᴀ
The layout was made specially for me.
All links open in a new tab.

 18. The Traveler
Tizennyolcadik epizód - Az utazó. Angolul itt hallgatható, magyarul a vágás alatt olvasható erősen megkésve (amiért őszintén elnézést kérek)
 "Feljebb haladva a távoli szférák hideg, lenge legében, látom magam alatt szétfutni a kondenzcsíkok cikk-cakk vonalait; civilizációnk lábnyomát az éji égen."


Az optimista szerint a pohár félig tele van. A pesszimista szerint félig üres. Csak az igazság keresője tűnődik el azon, hogy miért van ott a pohár? Miért borítja víz a padlót? Miért borít víz minden más felületet is a házban? Kicsoda, vagy micsoda műveli ezt velünk?
Isten hozott Night Vale-ben.






Hallgatók, egy új utazó érkezett Night Vale-be. Városunk kedvező fekvésének köszönhetően ez cseppet sem szokatlan, de ez az Utazó nem keverendő össze azokkal a másik utazókkal [halkan] ismeritek a fajtájukat.

Azt beszélik, hogy ennek az utazónak idegenes arca és csinos, de rettenetes szakálla van. A jelentések szerint egyenruhát visel ezüst vállappal, aranysújtásokkal, és gombokkal olyan fémötvözetből, melynek színmeghatározását limitált nyelvünk nem teszi lehetővé. Nagyon hasonló a Desert Bluffs Kaktusz parádébanda öltözékére az Incidens Előttről, de az Utazó egyenruhája nem megperzselt és véráztatta.

„Nem mondanám, hogy annyira nagyon megbízom ebben a betolakodóban, és a tettei sem adnak okot arra, hogy bízzak benne”, írja a titkosrendőrség által kiadott Betolakodó-kézikönyv. A kézikönyv javasolja, hogy a városlakók ne elegyedjenek szóba az Utazóval, és hogy ássanak menedékodút kertjeikben. Vagy, kert híján, változtassák magukat metaforikus menedékodúvá éberség és pozitív küllem útján.

Ki tudja, mit forralhat magában az Utazó? Drága, böhöm teherkocsit vezet, éjjente a sivatagban ás, nem úgy fest, hogy különösebben tiszteletben tartaná a kormányzatilag tiltott övezeteket, és máris feleségül vette Night Vale harmadik legszebb hölgyét: Cactus June-t. Rábírta, hogy lemásszon a kaktuszáról, és összeházasodtak. Éppen az újságban leközölt esküvői fotót nézem. Most pedig iszom valamit. [Szürcsölés] Ahhh. Most pedig kukoricatortillát eszem [tele szájjal motyog] amit az imént adtak át nekem. [Csámcsogás]






Pamela Winchell polgármesterasszony SOS-sajtókonferenciát hívott össze, e héten már negyedszer. Miután körégyűlt a szokott tömeg, leszámítva azokat, akiket korábbi sajtókonferenciák alkalmával letartóztattak, Winchell lágyan vibrálva és öt percen át a napba meredve megnyitotta az ülést. Miután lezajlott ez a szokott ceremónia, felolvasta nyilatkozatát, mely így szólt:

„A kerítés a barlangok gyomrában. Egy szív, mely azért lüktet, ami soha övé nem lehet. Egy szív, mely nem tud lüktetni már. A kerítés a barlangok gyomrában. Hő föntről és lentről, de köztük: hideg. A kerítés a barlangok gyomrában. A kerítés a barlangok gyomrában.”

Ezután elenyészett egy zöld füstpamacsban.

A riporterek számos kérdést feltettek, de mivel senki sem volt már a pódiumon, ezek megválaszolatlanok maradtak. A legtöbb úgyis költői kérdés volt. A faggatózás után történt néhány letartóztatás, és a kiválasztott riportereket elvitték oda, ahová elviszik őket, amikor örökre eltűnnek – bárhol is legyen az.

Minden egybevéve, viszonylag eseménytelen sajtókonferencia volt.






Közérdekű közlemény következik.

 A Night Vale Pszichológiai Szövetség javallja, hogy napi minimum harminc percig higgy abban, amit látsz. Az NVPSZ közreadott egy tanulmányt, mely kimutatja, hogy a dolgozó lakosság több mint 60%-a egy maguk által teremtett, önfejűen elvont szürreális fantáziabirodalomban él. Amikor létező dolgokkal szembesítették őket, melyeket ésszel fel nem érhettek - a pszichológusok ezt a "való élet" szakkifejezéssel illetik - a legtöbb tesztalany becsukta a szemét és úgy tett mintha pók vagy valami ilyesmi lenne a padlón.

A tanulmány felhívja rá a figyelmet, hogy veszélyes is lehet, ha hiszel a szemeidnek. Példának okáért különféle kísértetek, robotok és páratartalmak esetleg rádbűvölhetnek különféle víziókat, olyan gusztustalan cselekedetekre véve ezzel téged rá mint a szerencsejáték vagy gyorskaja fogyasztása, aztán meg kárörvendhetnek a szerencsétlenségeden.

De az NVPSZ állítja, hogy minden nap pár percre egyszerűen csak elfogadni amit látunk hatékony életmódot eredményez, egyben megkíméli az elménket az ön-fikció és a szkepticizmus érzelmi stresszétől. 

Az NVPSZ közleményében még hozzátette, hogy "jól festesz abban az ingben, és testhezállób ruhákat kéne hordanod. Az emberek látni akarják, mid van!" Arra is kérnek, hogy érintsd meg a hátukat. "Ne dörgöld! Csak érintsd meg. Tedd a kezed... pont oda. Istenem, úgy hiányzol!", zárul a jelentés.









Most kaptuk a hírt: az Utazót és asszonyát, Cactus Judyt* pár perce Ralph vegyeskereskedésében látták vásárolni. A férfi szomorúan ingatta fejét ruhadarabjaink láttán, és telefonjainkat meg zöldségmérlegeinget gúnyolta.
"Ahonnét én jövök, azidőtájt nekünk sokkal jobb van ezekből", mondta az Utazó egy jelentés szerint, amit úgy döntöttem, elhiszek. Hozzátette: "Bizony, azt mondtam, azidőtájt!" - eztán kacsintott.

A seriff titkosrendőrségét mindeközben sokkal inkább aggasztja az Outoboros Road-i Jerry's Taco váratlan újranyitása. Emlékezhettek rá, hogy tavaly nyáron a Jerry's Tacót borostyánkőbe foglalták, Jerryvel együtt. Most pedig Jerry meg a kukoricatortillái tök úgy festenek, mint akik sosem hágták át a természet törvényeit.


Az Utazót a Jerry Taco közelében látták. Ha a helyetekben lennék - és nem hinném, hogy ott vagyok - nagyon ügyelnék rá, mit rendelek Jerry Titkos Menüjéről... és semmit nem rendelnék a Tiltott Menüről.






Korrekcióink következnek.

Egy korábbi jelentésünk során itt a Night Vale Közösségi Rádiónál megvitattuk azt az általánosan elterjedt tévhitet, hogy vannak "hegy" nevű dolgok. Kigúnyoltuk ezen tévhitet, és rendre rivalltuk: [hangosan] "mindenütt csak síkság. MINDENÜTT. CSAK. SÍKSÁG."

Listákat írtunk barátainkról, akikről úgy tudtuk, hisznek a hegyekben, és eljuttattuk ezeket a listákat a Városi Tanácshoz, javasolva, hogy mindannyiukat börtönözzék be bizonytalan ideig. Fizikai erőszakot követtünk el egy "hegyhívők" feliratú papíron, egyre ütlegelve mielőtt eltüzeltük rádióállomásunk vérkőkörében. Ami azt illeti, egy teljes napi adást arra áldoztunk, hogy minden alkalmazottat összehívva azt sikítsuk a mikrofonba mind: "Hegyek? Inkább semmik sem!"

Nemrégiben az egyik előzőleg említett barátunk - akinek hál'azégnek a Tanács még nem ért a nyomába - elkocsikázott velünk egy hegyig. Rábámultunk a hegyre, és meg is érintettük, és biztos, hogy valós volt. Mindezekután kénytelenek vagyunk beismerni, hogy több mint valószínű, hogy legalább egy hegy van a világon, és elnézést kérünk korábbi heves tiltakozásunkért.

Részemről még mindig nem vagyok teljesen meggyőzve, hogy egy hegynél több legyen. Lehetséges, hogy a hegyhitvédők csak építettek egy álhegyet, hogy torzult igazuk bizonyítsák.

Nem biztos, hallgatók, nem biztos... de megeshet.

Ezek voltak korrekcióink.







Friss hírek. Jelentések érkeztek hozzánk, melyek arról számolnak be, hogy az Utazó autójának utánfutóján áll, és egy kisebb kíváncsi csoporthoz szónokol.
"A jövőből érkeztem ide. Megmentettem Night Vale-t a pusztulástól, és meg fogom menteni megint!", hajtogatta az Utazó. "Nem tudhattok erről, mert az emlékeitek, az eseményekkel együtt, megváltoztak. Mivel megváltoztattam a múltat, nem térhetek már vissza a saját időmbe. Veletek maradok. Utat mutatok nektek. Remélem, ízlenek a kukoricatortilláim."

A seriff titkosrendőrsége jelentette, hogy nem áll hatalmukban vádat emelni az Utazó ellen, hiszen Night Vale nemrég megszavazta az időutazás legalizálását.

De mégis, mit tett az Utazó, amikor azt mondta, megmentette városunk? Miképp fogja megmenteni megint? Mindig is a Kámzsás Alakok kiismerhetetlen szándékaiba fektettünk bizodalmunk. Megengedhetjük-e magunknak, hogy elhagyjuk, amit az ő bölcsességünknek tekintünk, és a holnap ezen új prófétáját kövessük?






Most pedig következzen egy fizetett szerkesztői kitérő, a Yelp.com jóvoltából.
[dallamos kántáló halandzsázás és füttyögés]
Fizetett szerkesztői kitérőt hallhattatok, a Yelp.com jóvoltából.






  Vessünk egy pillantást közösségi kalendáriumunkra.

  • Csütörtök 8:00-kor a Dark Owl Recordsnál Curtis Mayfield* felolvasóestet rendez új könyvéből, melynek címe Hol Vagyok? Nem Látok, Nem Érzek, Nem Tudom Ki Vagyok És Mióta Vagyok Itt: Emlékiratok.
  • Péntek délután ingyenes a belépés a Gyermekek Természettudományi Múzeumába. Az iskola a "Békák: Valóság vagy Mítosz?" nevű vadiúj kiállításra viszi a csemetéket. Interaktív tanulószobát is létesítettek, ahol az ifjú tudósok szabadon szórakozhatnak olyan mélyen tudományos eszközökkel, mint a festékoldó, körömlakklemosó, üvegtisztító folyadék és egy fél doboz cementhabrancs.
  • A szombatot és a vasárnapot egybevonták, és így létrejött a SZUPERVASSZOMBNAP! 
  • A hétfő nem árthat neked... de azért tárazz be jól gumikesztyűvel, a biztonság kedvéért.
  •  És kedden lódarázs-mentes ebédidő vár az Olive Garden étteremben.
Friss hírek hamarosan, de előbb következzék - az időjárás.



Hölgyeim és uraim és mindazok, akik egyik kategóriába sem tartoznak egyértelműen, ambivalens kötelességem jelenteni, hogy az Utazónak hirtelen nyoma veszett. Fotója elpárolgott az újság főcímoldaláról. Kocsija sehol sincs. A korábbi szemtanúk közül többen visszahívtak minket hogy elárulják, bizonyára tévedtek, és soha semmit se láttak; hogy azt se tudják, hogyan kell kinyitni a szemüket.

Az utazó tán ismét alábukott az idő folyamába, vagy egy alternatív univerzumba távozott, melyet a mi világunkba hozott változások teremtettek meg.

Vagy talán a kámzsás alakok fogták közre, olyan hangon szólva hozzá melyet egyedül az Utazó hallgatott. Talán egészen bekerítették és ő pánikba esett, ahogy a gyűrű egyre szűkült és szűkült körülötte mindaddig míg az elborzadt bámészkodók már csak a kámzsás alakokat látták.

 És talán, épp ily hirtelen, a kámzsás alakok hirtelen elenyésztek, és semmi más nem maradt az Utazó után mint pár leírhatatlan gomb az egyenruhájáról - szétszórva a Ralph's mögötti elhagyatott parkolóban, a gödör mélyén.

Bármi történt is, csak annyit mondhatok: ég veled, utazó!
Egyéb híreinkben, a Jerry's Taco, most és mindörökre a kámzsás alakok felügyelete alatt áll. Az étterem parkolójában máris rothadni kezdtek a növények, és minden állat és rovar messze kerüli a környéket. Az épületet renoválták, most a leginkább egy kilenc méter magas, fekete monolitra emlékeztet, bármiféle bejárat nélkül. Amint megtudjuk a változásokat a menüvel és az árakkal kapcsolatban, az elsők közt jelentjük neked.


Végül pedig, nagy örömünkre szolgál, hogy a mai adást boldog hírekkel zárhatjuk a Night Vale kórházból. Közösségünk egyre gyarapszik. Tak Wallaby felesége, Herschel életet adott egy felnőtt férfi levágott kezének, amit Megannak neveztek el. A Fekete Herceg egy sima acélgolyóbist szült, mely bámulatosan nehéz. Három testvéréhez csatlakozik, melyek hasonlóan különös tulajdonsággal rendelkeznek, és melyeket a seriff titkosrendőrsége őriz az örsön egy széfben. És a gyönyörű özvegy, Cactus Jane, akinek a férjére már egyáltalán nem emlékszünk, örömmel hozott a világra egy fiúcskát, akit Champnak keresztelt. A szülést kormányzati képviselők felügyelték egy meghatározhatatlan, és mégis fenyegető ügynökségtől. Champnek, azt mondják, idegenes arca és csinos, de rettenetes szakálla van.






[Lágyan] Nos, hallgatók,  újabb nap pergett el és újabb éjszaka, újabb darabka idő egy újabb darabka térben. Az asztalomnál ülök, talpam alatt öreg, vékonyodó szőnyeg, de a tudatomban mindenütt vagyok, csak nem itt. Fönn vagyok, fönn az égben, és letekintek kicsiny Night Vale-ünkre. Látom a fényeket, rácsokká és vonalakká rajzolódva, és látom a fénytelen helyeket, mert a fényeket ott lekapcsolták... vagy hiányoznak... vagy láthatatlanok.

Utakat látok autókkal, és az autók embereket hordoznak. És azok az emberek a sötétségen vágnak át, az autóik fényében és komfortjában, és mindezt látom onnan föntről. Látom, hol bukik a város határa sivataggá; az utolsó fényeket az utolsó verandákról, mint egy tábortűz kósza szikrái, amelyek a bozótosba és a homokpusztaságba enyésznek.

Látom, hogyan kering polgár polgár körül. A mindennapi Night Vale-ieket a mindennapi életükkel, ezen az egyedülálló, rendkívüli helyen, amit az otthonunknak nevezünk.

Feljebb haladva a távoli szférák hideg, lenge legében, látom magam alatt szétfutni a kondenzcsíkok cikk-cakk vonalait, régen elszállt repülők kriksz-krakszait; civilizációnk lábnyomát az éji égen.

És feltekintve csak csillagokat látok, és az űrt, közelebbről, mint valaha. És továbbra is elérhetetlenül távoliak.

Egy fontos hírt sürgősen meg kéne osztanom veletek, de majd csak később árulom el. Vagy soha nem fogom elárulni. Az biztos, hogy most nem. Most csak bámulok le, képzeletem távlataiból, lenézek a városra, melyet annyira leköt saját létezése.

És most a puszta lét elég. Maradjatok bekapcsolva a mostani adás pontos, szóról-szóra való ismétléséért, amit alig észrevehetően, de rendíthetetlenül másnak érzel majd... bár sosem tudod majd megmondani, miért.
 

Jó éjt, Night Vale.

Jó éjszakát.


* Cactus June/Judy/Jane neve állandóan változik.
* Érdekesség: a Jerry's Tacónak otthont adó Outoboros Road az önmagát felfaló sárkány után kapta a nevét. A görög szimbólum fontos szerepet játszik az alkímiában.
A Titkos Menü népszerű és elpusztíthatatlan városi legenda az Államokban: ennek értelmében a McDondaldsban/Burger Kingben/Starbucksban/egyéb helyeken készítenek olyan ételeket és italokat, melyek nincsenek a standard menün, de ha a pulthoz lépve elsuttogod a nevüket (például: Hamvas Mézes Maja Csirke), kiszolgálnak vele. Amerikában újabb és újabb mendemondák kapnak szárnyra, mi éppen a titkos rendelés jelszava, halálra idegesítve a gyorséttermi láncok dolgozóit. Tiltott Menüről nem szól a fáma.
* A rádióállomás tiltakozását a hegyek felé még ironikusabbá teszi, hogy a "Night Vale" Éjvölgyet jelent, tehát ha csak néhai névadói nem voltak nagyon-nagyon kreatívak, a város feltehetőleg hegyek karéjában fekszik. 
* A felolvasóestet tartó Curtis Mayfield tíz éve hunyt el
* Szokott nyelvtani kitérő ha valakit megzavart volna az epizódcím: amerikai helyesírás szerint a traveler egy L-el írandó, ellentétben a brit traveller-el.

Címkék:

"18. The Traveler" közzétéve : 2014. február 5., szerda @13:43 | 4 hozzászólás

« vissza | előre »

Copyrighted © TeaCakeHouse. All rights reserved. Thank you.
View with Google Chrome in a 1280 x 800 SR. Inspired by Kaith, Images from Cursor from Images from