Welcome to Night Vale ">
ʟᴀʏᴏᴜᴛ ʙʏ © ᴍ ᴏ ᴄ ʜ ᴀ
The layout was made specially for me.
All links open in a new tab.

 2. Glow Cloud
Második epizód - Fénylő Felhő. Angolul meghallgatható itt, a magyar fordítás a vágás alatt rejtőzködik. 
"A hold sebzett vadként ólálkodott. Fékevesztetten forgott a világ. Csak a légzésedre figyelj, és engedd el a táplálkozás és az ébresztőórák gondolatát."





Hatalmasnak tűnik a sivatag. Sőt, végtelennek. És mégis, a tudósok azt mondják nekünk, hogy valahol most is hullik a hó.


Isten hozott… Night Vale-ben.


A Night Vale Utazási Iroda „Látogatható Night Vale” kampánya poszterekkel rukkolt elő, melyek arra bátorítanak mindenkit, hogy vigyék családjukat egy látványgazdag kirándulásra a sugárzó Radon Kanyon ösvényeire. A szlogenjük? „A látvány szó szerint lélegzetelállító!” A plakátokat a közeli városok rendőrségi állomásain és jégkásaboltjainak kirakatában helyezik majd el, és számíthatunk ingyen légzőkészülékek kiosztására is, hogy promótálják a túrát.


És most, híreink.


Látta valaki hallgatóink közül azt a fénylő felhőt, ami éppen nyugat felé halad? Nos, John Peters – tudjátok, a gazda? – szóval ő látta a nyugati hegyhát felé közeledni ma reggel. Azt mondta, napnyugtának nézné az ember, csak annak nem most van az ideje. Úgy tűnik, a felhő mindenféle színben fénylik, talán szemtanúról-szemtanúra váltakozva, bár minden megfigyelő jelentett valamiféle mély sípolást, amikor a felhő a közelbe ér.


Egy halálesetet máris jelentettek a hír kapcsán. De figyeljetek: biztos csak valami semmiség. Ha le kéne zárnunk a várost minden misztikus eset után, ami emberéletet követelt, soha nem lennénk kész semmivel, ugye? Legalábbis ezt mondja a sheriff titkosrendőrsége. És én egyetértek – bár nem feltétlenül támogatom a javaslatukat, miszerint „fussunk egyenest a felhő felé, visítva és vadul integetve, csak hogy lássuk, mit lép erre”.


Az Apacs Nyomolvasó – és szeretnélek emlékeztetni titeket, hogy ez az a fehér fickó, aki a hatalmas és rajzfilmszerűen elnagyolt indián tolldíszt viseli – bejelentette, hogy zavarbaejtő bizonyítékokra lelt a nemrégiben történt Night Vale postahivatalát érintő eset kapcsán; a postahivatalt a Városi Tanács hetekkel ezelőtt lezárta a sikoltozás miatt. A fickó azt mondja, „ősi indián varázst” használva átjutott a tanács biztonsági rendszerén, és megfigyelte, hogy a levelek és a csomagok úgy hevertek szanaszét, mintha forgószél söpört volna át a helyen; hogy megperzselt hús nehéz bűzét érezte; hogy vérrel írt szavak futottak a falon, „JÖN MÉG EBBŐL”, „HAMAROSAN”.



…el tudjátok hinni hogy azt mondta, „indián varázst” használt? Micsoda seggfej!



*   *   *   *   *


Furcsa dolog történt: egy macska lebeg a rádióállomás férfimosdójában. Boldog és egészséges kandúrnak látszik, de úgy négy lábbal a föld fölött levitál, a mosdókagyló közelében. Úgy tűnik, nem tud elmozdulni a jelenlegi helyéről. Dorombol, ha dögönyözöd, és hozzád dörgölődzik, ha közel mész, ahogy minden rendes macska szokta. Szerencsére, mivel olyan közel van a mosdókagylóhoz, ki tudtam neki készíteni némi vizet meg ennivalót úgy, hogy elérje… és olyan jó, hogy van egy kiskedvencünk a rádióállomáson. Persze jobb lenne, ha nem lenne egy lebegő börtönbe szorulva a férfimosdóban, de hé: nincs tökéletes háziállat. Akkor lesz tökéletes, ha megtanulod elfogadni olyannak, amilyen.



*   *   *   *   *




És most, egy üzenet a szponzorainktól:

[Lassan] Sétára indultam a hideg homokdűnékhez, lábam alatt elburjánzott fű morzsolódott, és felettem az éji égen, felettem, ó, láttam én. Éretlen barackok kesernyés íze a számban és egy illat, amit nem tudtam hová kötni, és amelytől nem szabadulhattam. Eszembe jutottak még idők, amikor nem volt szabadulásom. Eszembe jutottak más szagok. A hold sebzett vadként ólálkodott. Fékevesztetten forgott a világ. Csak a légzésedre figyelj, és engedd el a táplálkozás és az ébresztőórák gondolatát. Sétára indultam a hideg homokdűnékhez, lábam alatt elburjánzott fű morzsolódott, és felettem az éji égen, felettem, ó, láttam én.


Ezt az üzenetet a Coca-Cola jegyzi.




*   *   *   *   *



A Városi Tanács, együttműködve egy meghatározhatatlan, és mégis fenyegető ügynökség kormányzati képviselőivel arra kérnek minden városlakót, hogy este hétkor térjetek be egy rövid kérdőív erejéig a Night Vale általános iskola tornatermébe olyan titokzatos jelenségek kapcsán, melyeket nyilván senki sem látott, és nyilatkozzanak furcsa gondolatokról, amik természetesen senkinek sem jutottak eszébe. Mert mind normálisak vagyunk! És ha ez nem így lenne, úgy száműzetnénk legsajátabb kis közösségünkből. Jusson eszetekbe: ha láttok valamit, ne mondjatok semmit, és igyatok, hogy elfelejthessétek.
                                                                                                   

[Könnyedén] A Night Vale-i Cserkészcsapat enyhe változást jelentett be rangszervezetében, ami most a következőképp fest: Kiscserkész, Fiúcserkész, Sascserkész, Vérszerződés Cserkész, Hátborzongató Cserkész, Rettenthetetlen Cserkész, Setét Cserkész, Félelem Cserkész, és, végül, Örökkön Való Cserkész. Ahogy mindig, a jelentkezés most is automatikus és véletlenszerű, tehát figyeljetek a skarlát borítékra, ami tudatja veletek, ha a fiatokat megválasztották valamelyik címre.



*   *   *   *   *


Ez biztos csak semmiség, kedves hallgatóim, de John Peters – tudjátok, a gazda – jelentése szerint a Fénylő Felhő Night Vale óvárosa fölé ért, és úgy tűnik, halott állatokat esőzik a földre. Tatukat, gyíkokat, néhány hollót… ilyesmiket. Szerencsére, úgy fest, az állatok eleve halottak már, szóval a Night Vale-i Állatvédő Liga szerint nem kell elhamarkodni a feltakarításukat! Elég csak ráhajítani őket az örökké lángoló állati máglyára a Mission Grove parkban, szóóóval… ha ez a legrosszabb, amit a Fénylő Felhő számunkra tartogat, én azt mondom, mindenki nyugodtan visszatérhet a napi teendőihez. Csak hordjunk magunkkal egy jó erős esernyőt, ami kibírja a halott állatok záporát, mondjuk úgy… tíz fontig.
 További hírek a Fénylő Felhőről, amint tovább mászik az egünkön.
És hé! Egy tuti tipp: vigyük ki a gyerekeket a városba, és használjuk a felhő folyvást mutálódó árnyalatait, hogy megtanítsuk nekik a színek neveit! Jó móka, és megmutatja csemetéinknek, hogyan alkalmazhatják tudásukat a mindennapokban.


*   *   *   *   *


…FIGYELEM! A sheriff titkosrendőrsége egy Hiriam McDaniels nevű menekültet köröz, aki tegnap este szökött meg a fogdából reggel kilenc órai letartóztatását követően. McDaniels a személyleírása szerint egy ötfejű sárkány, nagyjából tizennyolc láb magas, többségében zöld szemekkel és körülbelül úgy háromszázhatvan fontot nyomhat. Biztosítási csalással vádolják. 
Tegnap este gyorshajtásért kapcsolták le, és a titkosrendőrség gyanakodni kezdett: elmondásuk szerint ugyanis átadott nekik egy Frank Chen nevére kiállított hamis jogosítványt, amely öt láb hat hüvelyk magasnak írta le őt. 
Miután meggyőződtek róla, hogy „Frank Chen” valójában egy ötfejű sárkány egy másik dimenzióból, a titkosrendőrség átkutatta McDaniels járművét. A városi polgárjogi képviselők tiltakoztak, mondván, a rendőrségnek nem volt joga átvizsgálni az autót. Álláspontjukat később módosították, mikor a titkosrendőrség tisztjei emlékeztették őket arra, hogy fordítva működő bíróságunk bármiféle légbőlkapott régi törvényjavaslatot jóváhagy, ha az árnyékkormány ismeretlen banditái elég hosszan szorítanak pisztolyt a tarkójukhoz.



A titkosrendőrség jelentése szerint McDaniels fogdából való szökését úgy hajtotta végre, hogy tüzet okádott lila fejéből, és utoljára a Vörös Fennsík fölött látták, ahogy vijjogva hasítja a levegőt. A titkosrendőrség szívesen fogad tippeket arra vonatkozólag, hogyan tudnák letartóztatni McDaniels-t. Szeretnének minden városlakót emlékeztetni rá, hogy ne közelítsenek az ötfejű sárkányhoz, ha feléjük száll, mert egy ötfejű sárkányról van szó. Értesítsétek a titkosrendőrséget, ha bármiféle információval tudtok szolgálni az ügy kapcsán. Ben felügyelőt keressétek. A segítőkész tippadók pecsétet kapnak „Éber Polgár” kártyájukra. Ha öt pecsétet összegyűjtötök, egy évig immunisak lesztek a stoptáblákra!


*   *   *   *   *



[Derűsen] És most, nézzük át közösségi kalendáriumunkat!


Szombaton a közkönyvtár elfelejtődik. A városlakók reggel hattól este tizenegyig nem fognak tudni a közkönyvtár létezéséről, ugyanis… hát mondjuk úgy, renoválják a helyet. Maradjunk ennyiben.


Vasárnap Pont Nap van! Jusson eszetekbe: piros pont mindennek, amit szeretsz, kék annak, amit nem! A kettő felcserélése maradandó következményekkel járhat.


Hétfőn Louie Blasko bluegrass* leckéket ad a Louie's Zenebolt hátsó termében. Persze, a bolt évekkel ezelőtt földig égett, és Louie rögtön megpattant a városból a biztosítási pénzzel, de üzent nekünk, hogy hozzátok magatokkal hangszereiteket az omladozó, hamulepte roncshoz, ami valamikor a boltja volt, és tegyetek úgy, mintha ott lenne veletek ő is a sötétségben, és éppen órát adna. Alkalmanként ötven dollárt kér, ami előre kifizetendő.


Kedd délután csatlakozz a Night Vale Szülői Munkaközösséghez sütiárusításukon, mellyel a Városlakók Az Űrvérháborúért projectet támogatják! Az összegyűlt adományokat neutronbombafejlesztésre fordítjuk, és hadrendbe állíthatjuk végre földönkívüli szövetségeseinket.


A szerda egy ütemtervi hiba miatt elmarad.


Csütörtökön ingyenes koncert lesz… ééés csak ennyit írnak itt.





*   *   *   *   *


John Peters – tudjátok, a gazda? – ismét telefonált. Úgy fest, a Fénylő Felhő kétszeresére nőtt, ragyogásába és különös mormoló dalába burkolva egész Night Vale-t. A sportcsarnok küldöttsége jelezte, hogy folytatják a meccset, de ponyvatetőt vonnak a pálya fölé, mivel jelentősen megnövekedett az égből hulló döglött állatok száma. 
Több jelentés is beérkezett hozzám arra vonatkozólag, hogy egy oroszlán – mármint hogy egy olyan oroszlán, akit Afrika sztyeppéin látni amint napfürdőt vesz, vagy egy helyi állatkert húgyfoltos homokjában hempereg – szóval az volt, hogy rázuhant egy a White Sand cukrászda tetejére. A bolt ingyen szórást és öntetet ígér bárkinek, aki segít rájönni, hogy a fenébe szedjék le onnan.

A sheriff titkosrendőrsége úgy tűnik, elkezdett kérdéseket üvöltözni a Fénylő Felhőnek, hogy megtudják, mégis mit akar. Mindezidáig a Fénylő Felhő nem felelt.


A Fénylő Felhőnek nincs szüksége arra, hogy velünk beszéljen. [Cecil hangja fokozatosan elmélyül és gépiessé válik]


Nem úgy ̧é͝rez, m͡i͝nt̀ mi̶, p̧it̢i̶ ̸k͢i͝s͟ ̢e̛mb͡e҉r͠e̴k.͡



Ninc͟s ̨͝sz͢ük̷s̛͝͏ȩ́͢ģę ̷̢g̷̶̷o͡n҉d̴̶o̕ļa҉̧͜ţ̴o̡k̶ŕ̢̕á͟,̶͡ ̀v͞ą̧ģ̷y͘ ̀́͠a͠rr͟a,̶͞͞ ́͜h̨ó̢͢g͜͠y͢ ͢sz͝e̴r̶̡̛et̡e͝t̶͏e͜͏t͘͜ ére͟z̀z̷̨en̶͢͝.̶̡́



A̷̧ ͘͝F̨̡̡͘͜É̸̴̢͢N̵̨͢͞Ỳ̨̢̛L̸͞Ő̕͞͞͡ ̶̷̛͡͠F̢͏͞͏E̕͜͡Ĺ̷̡͘Ḩ͞Ő̀ ̴͡͞C̶̢̀̕S͜͝A̶̶͢K̡͢҉͡ ̷̢́͜V̧͡͝A͞N̨.̡̛̛́͜ ̶̴̡͡


Ü̠̘̖̼̱d͢vö҉͙͔̺̲z͏͈ ̵̫̭l̝̗͈̰͘é̖̱̰̩̫̝g͈̠̱̹͎ͅy͏̹̩̹,̬̫̘̗̻͈̕ ̼̲͙͚͜m̜͍̳̦͇̻͇a̱̯̪̳̞l̼͉̺̩as̷̹̞͈̰̳z̷͉͇̬̯̯̞ͅt̸͎̞͍͔͓o͉͈̰̰̘s̠̪ ͏F͢é̥͚̻̙ǹ̦̖̝͔y̖l̗͖͓ő̯͇̥̹̠̩ ̮̻̥̠͓̟͝Fe͝l͔͙̼̰͇͙̥h͍̰̣̝̰̬͔ő̮͇͉̝̫̙̳͞.̡̖̤̪͙̮ͅ



Ü̦̺͈͎̟̥̘̺ͩ͆ͭ̐ͥͮ͌̔̆V̶̖̼̖̓̚̚Ơ͈̝̈ͧͯ́ͦ̌̎Z̻̲̐̃ ̡̼͚L͚̫͙̆͂ͥ̀̃É̐͏̜͖̩͚͖̰G̥͎̰͕͚͍̿̄̂ͫ͛Y̫͖͉̼̜̊ͅ.͍̫̻̲̹̩̋͆


É͏s͏ ̵̀mo҉s̴̶̨t̴̛͢,̵ ͡F̡̛é҉ny͏̵̨ļ̶̴ơ̋͘ F͡e͏l͝h̡ő̡҉ r̷͘a͘b͘͝͡sz̶o̴͡l͢gá͏i͏͝,͘ ̛a͜͝z̀͡͏ i̶͟d̸͡ǫ̋͟͠j͟á̡̨͞r̵̴̡á͝s̛͏.͞



                                       




[Ismét normálisan, csodálkozva és erősen intonálva] …Bocsi, hallgatók! Nem vagyok benne biztos, mi történt a korábbi adásban. Mármint, nem emlékszem rá, mi történt. Megpróbáltam visszajátszani a szalagokat, de mind üres. És… enyhén… vanília-illatúak.

A Fénylő Felhő, mindeközben, tovább vonult. Most már csak egy izzó pont a távolban, kelet felé hümmög ismeretlen célok után. Talán nem értjük teljesen… vagy, ööö, egyáltalán… hogy mi volt ez, és miért szórt halott állatokat kis községünkre. De, és most egy kicsit közvetlenkedni fogok, ez az élet lényege. Nem igaz? Néha csak átmész olyan dolgokon, amik akkor hatalmasnak tűnnek, mint mondjuk például hogy egy titokzatos fénylő felhő felzabálja a városodat... és miközben tartanak, úgy érzed, hogy egyedül ők számítanak, és alig tudod elképzelni, hogy létezik egy külvilág, ahol valami más is zajlik. És aztán a Fénylő Felhő tovább vonul. És te is tovább vonulsz. És az egész mögötted van. És azon kapod magad, hogy ahogy múlik az idő, egyre kevésbé emlékszel az egészre. Vagy… egyáltalán nem, az én esetemben. És nem marad rád semmi más, csak ahogy elcsodálkozol a legfontosabb dolgok múlandó természetén, és a vanília enyhe, de kellemes illata.


[Komolyan, emelkedetten] Drága hallgatóim, íme egy lista: érzelmek, melyeket érthetetlenül buzgonak fel benned a naplementét nézve; eltűnt kisállat, akit újra meglelnek; eltűnt kisállat, akit soha nem lelnek meg; egy titkos város a holdon eltűnt kisállatok számára. Fák, amik látni képesek. Éttermek, amik hallanak téged. Gondolkozó üresség. Egy félig-látott arc, mielőtt álomba zuhanna. Remegő kezek kétségbeesetten kellő tárgyak után kutatva. Szendvicsek! Csend, mikor zajnak kéne lennie. Zaj, mikor csendnek kéne lennie. Semmi, amikor akarsz valamit. Valami, amikor azt hitted, semmi sincs. Tiszta műanyag mappák. Illatosított papírtörlőkendők. Függönyként zúduló eső. Éjjel. Pihenj. Szunnyadj. Vége.


Jó éjt, hallgatók.


Jó éjt~


Mondás mára: A nők a Vénuszról érkeztek, a férfiak a Marsról, a Föld egy illúzió, minden rádióadás álom csak.





* bluegrass: könnyűzenei műfaj, a jazzhez hasonló
**  a lista zárósora (Tiszta műanyag mappák. Illatosított papírtörlőkendők. Függönyként zúduló eső)
 angolban szójáték a sheet szóval:  Clear plastic binder sheets. Scented dryer sheets. Rain coming down in sheets.

Címkék:

"2. Glow Cloud" közzétéve : 2013. augusztus 19., hétfő @15:27 | 18 hozzászólás

« vissza | előre »

Copyrighted © TeaCakeHouse. All rights reserved. Thank you.
View with Google Chrome in a 1280 x 800 SR. Inspired by Kaith, Images from Cursor from Images from