Welcome to Night Vale ">
ʟᴀʏᴏᴜᴛ ʙʏ © ᴍ ᴏ ᴄ ʜ ᴀ
The layout was made specially for me.
All links open in a new tab.

 14. The Man in the Tan Jacket
Tizennegyedik epizód - A barna ballonkabátos ember. Angolul itt hallgatható, a magyar fordítás a vágás alatt olvasható.
"Véget ért a hívás, és az igaz való fekete sugára kihunyt, és magam voltam megint, lélegzet-vesztetten. És kedves a hallgatók, nos, az a csönd; nem volt hasonló semmiféle csöndhöz, amit valaha is hallottatok. "



Nézd csak ezt az obeliszket. Nem tudjuk, hogy került ide, de rrrrengeteg macskát vonz a közelébe.

Isten hozott Night Vale-ben.





BÚÉK, Night Vale! A tegnap esti pazar tűzijáték extravaganza a Night Vale Kikötő és Vízparti Természetvédelmi Övezet fölött egyszerűen gyönyörű volt – annak ellenére, hogy a Night Vale Kikötő és Vízparti Természetvédelmi Övezet nem csak, hogy valójában soha nem is létezett, de ráadásul egyáltalán nem volt multimillió dolláros bukás. És csak mert a helyszínen most már csak nagy murvakupacok állnak és egy vörös tábla „SEMMI SINCS ITT, SOHA SEMMI NEM IS VOLT ITT” felirattal, az még nem jelenti, hogy hiába próbáltak volna az adónkból kikötőt, vízpartot vagy természetvédelmi övezetet létesíteni. A lényeg, hogy a tűzijáték a város által kihelyezett tábla felett tegnap éjjel igazán bájos volt. Boldog 2013-at!




✮ ✮ ✮




Hölgyeim és uraim, bizonyára már feltűnt nektek. Köztünk jár egy barna ballonkabátos ember.



Számtalan városlakó látta már, de úgy tűnik, senki sem biztos benne, pontosan hogyan is néz ki. Csak azt tudjuk, hogy barna ballonkabátot visel, van nála egy őzbőr aktatáska, és hogy városszerte találkozni lehet vele – de hogy pontosan hol vagy mikor futottak össze a férfival, arra senki nem emlékszik. De az biztos, hogy találkoztak vele. Frances Donaldson, a zöld szemű, magas hölgy a régiségüzletből azt bizonygatja, hogy a Barna Ballonkabátos Ember csak egy megosztott álom.
De én tudom, hogy láttam őt, Night Vale. Tudom, hogy mit láttam. Nem lehetett csak álom az az ember. Annyira élénken él az emlékezetemben. A szemei olyanok... nos, az orra, meg az álla... áh, nem látom magam előtt! Sehogy se jut eszembe. Igenis valóságos volt az az ember! Barna ballonkabátot viselt, és volt nála egy őzbőr aktatáska. Nem lehetett csak álom! Hallgatók, kérlek, ragadjatok telefont, és tudassátok velünk, ha emlékeztek még bármi másra vele kapcsolatban.





✮ ✮ ✮





Hétfőtől péntekig kerül megrendezésre az éves Night Vale Karrier-vásár az alsóvárosi rendezvényközpontban. A kisvárosi ál-üzlettársaságok számos bódét állítanak majd fel, ahol begyűjtik majd a rezüméiteket és rejtett biztonsági kamerákkal készített fotóitokat, valamint mintainterjúkat fognak kitöltetni veletek, melyeket kifejezetten arra terveztek, hogy neveiteket összemossák aljas ügynökségek áldatlan tevékenységeivel. 

Minden első generációs Night Vale-i lakost, kiváltképp azokat, akiknek szülei eredetileg Maine-ből, Massachusetts-ből, Kanadából, Mikronéziából vagy a Suriname-i Köztársaságból származnak, arra buzdítunk, hogy vegyenek részt a rendezvényen. 

Idén kiemelt szónokunk az a magnókazetta, melyre morgó nyögéseket rögzítettek, enyhítő tippekkel tompítva a személyi jólét eléréséhez, és ahhoz, hogy hogyan tisztázd magad a szörnyű dolgok alól, melyeket elkövettél, te kretén.



A tavalyi  vásár eseményeit nagyzabású letartóztatások és izgalmas belépődíjak színesítették. Jegyek most huszonöt dollárért válthatóak, vagy, ha van még szkennelésre alkalmas, működő retinád, akkor csak tizenötöt kell fizetned.




✮ ✮ ✮



A hétvége során Teddy Williams, a Desert Flower Bowlingpálya és Szórakoztató-központ tulajdonosa biztonsági felvételeket juttatott el hozzánk, melyek az ötös tekesor alatt fészkelő földalatti városlakókat mutatják feltételezései szerint.
Szombat kora reggel a Szórakoztató-központ kamerái elmosódott mozgást rögzítettek a szódaautomata környékén. A felvétel igen szemcsés, és nehezen kivehető. Talán csak patkányok voltak vagy mosómedvék, akik átásták magukat az őrizetlenül hagyott gyorskaja- halmokon, de persze, sokkal inkább valószínű, hogy egy elveszett nemzettel van dolgunk, akik egy kisvárosi bowling-pálya alagútjaiban élnek, és végre jelt adnak magukról: ellopják az ételtartalékainkat, háborúra készülvén.



Teddy szerint a város lakossága több ezer főre rúg, és készen állnak fegyvert ragadva Night Vale, a "felső világ" ellen vonulni (bizonyára így neveznek minket); úgy véljük, készek bevenni ezt a mennyországot és napragyogta, drága földjeink jogos uraivá lenni. Némi extrapolációval bizonyosak lehetünk afelől, hogy egy Hunto-Karr nevű istent szolgálnak, aki emberáldozatot követel földalatti városuk gyarapodásának fejében, mely oly nagyon megszenvedi a nap gondos sugarainak hiányát, és minden okunk megvan feltételezni, hogy egy gyermek-király uralkodik felettük, akit nemrég koronáztak meg, és gyenge még a trónhoz: hadvezérei az akarata ellenére vonulnak háborúba.




Hölgyeim és uraim, ha törődtök közösségünk, városunk, Night Vale-ünk sorsával, amint én is, most hát felfegyverkeztek. Hadrendbe sorakoztatjátok szomszédaitokat. Ujjal mutattok arra, aki nem hajlandó vállalni a harcot, és hajszát indítotok ellenük. Ez most nem a gyengék ideje. Vélelmezett hadban állunk egy feltételezett ellenséggel, akiket bár nem látunk, és a létükről sem lehetünk teljesen meggyőződve, de akik minden bizonnyal vérszomjas óriások.


Ha többet szeretnél tudni arról, hogyan állíts fel hadsereget, légy Igaz Amerikai. Úgy majd tudni fogod. És emlékezz, Night Vale hadban áll. Gondtalan fecsegésed életekbe kerülhet. Tudják, hogy itt vagyunk, és úgy fest, valakinek eljárt a szája. Ki lehetett az, Night Vale? Steve Carlsberg volt? Steve Carlsberg árult el minket? Talán pár jó polgár tehetne egy vizitet Steve-nél, és elbeszélgethetnének vele, hogy kinek dumált és miről. Maradjatok a rádiókészülékeitek közelében, hallgatók. Jelentkezünk még, ahogy az események kibontakoznak.




✮ ✮ ✮




Friss hírek a barna ballonkabátos emberről. Josie, az idős hölgy az imént telefonált be, hogy elmondja nekünk, angyalbarátai szerint az őzbőr aktatáska legyekkel van telve. Az angyalok nem árultak el többet: elmagyarázták, hogy a tudás veszélyeztetné Josie halhatatlan lelkét és önnön angyal-státuszukat is. Nem szívesen szórakoznának ilyesmivel. Josie, az idős hölgy hozzátette, hogy úgy gondolja, a barna ballonkabátos férfi valami üzletemberféle lehet, lefogadná, hogy legyekkel kereskedik: sorra járja a városokat fényes cipőiben és egy legyekkel teli aktatáskával.



"Jaj, ki nem állhatom azokat a légykereskedőket", mondta. "Hajnal háromkor csöngetnek az ember ajtaján és mintákat akarnak mutogatni, meg egy pohárka narancstejet koldulnak."





✮ ✮ ✮
 



A Night Vale napilap  bejelentette, hogy az árcsökkentő intézkedések és az államilag előírt előfizetői törvények  ellenére költségvetési kieséssel szembesültek idén.


[suttogva] "Nem tudjuk kifizetni a nyomdászokat és az újságkihordókat", jelentette be Leanne Hart főszerkesztő előre megírt közleményében, melyet tegnap éjjel súgott át a levélnyílásomon. "És már így kénytelenek voltunk a homokpusztaságba száműzni alkalmazottaink jelentős hányadát!"



A továbbiakban kifejtette, hogy ennek a "költségvetési kiesésnek" a világon semmi köze sincs a már korábban jelentett tékozló születésnapi partiról, amit magának rendezett a Night Vale sportcsarnokban, lustán kanyargó pezsgőfolyammal és egy tortával, amit naaaaagyonnnn vékony holdkőszeletkék díszítettek. 


Egy szerkesztői kiegészítésben, melyet morze-kódban kopogott le fürdőszobám ablakán hozzátette, hogy a napilap újabb bevételi források létesítését fontolgatja, úgy mint a hirdetőhelyek megnövelése és a Night Vale-i polgárok kizsebelése, és hogy tökre nem kellett volna megemlítenem azt a kis izét a szülinapi partival kapcsolatban, mert ő nem is született soha, szóval hogyan lehetett volna szülinapi partija? Az est hátralévő részét azzal töltötte, hogy a "minden születésnap hazugság" üzenetet kopácsolja, aminek a hangjára amúgy nagyon megnyugtató volt elaludni. 




✮ ✮ ✮




Hahó, anyuk-apuk, csemeték! Ismét itt az Érdekes Tudományos Tények Gyerekeknek! Ma az általános madárfajtákról és a jelentésükről beszélünk.
Ha sast látsz, fontos telefonhívás érkezik.
A veréb azt jelzi, hogy óvakodj a tengertől, és hogy meg kéne szabadulnod az élelmiszeripari vállalatokba fektetett részvényeidtől.
A galamb utalhat arra, hogy édesanyád meghalt, vagy hogy minden rendben van. Nem egyértelmű.
A kolibri azt árulja el nekünk, hogy az univerzum fizikai alkotóelemei lassan degradálódnak, és egy napon talán önmagukból kifordulva felforgatják a fizika törvényeit, eltörölve a ma ismert világegyetemet miközben ezzel párhuzamosan egy egészen új űrt hoznak létre a fajirtás és teremtés egyetlen transzcendentális mozzanatában.
És ami a  sólymokat illeti, hát. Senki sem tudja, mit jelentenek, vagy hogy léteznek-e egyáltalán. Láttál már sólymot valaha? Naná, hogy nem. Senki sem látott.

Ez volt a mai Érdekes Tudományos Tények Gyerekeknek!




✮ ✮ ✮





És most, üzenet szponzorainktól. A mai műsort a nyelés cselekedete támogatta. Évezredeken át állt a nyelés az emberiség rendelkezésére, amikor a torok expresszív gesztusára volt szükséges. Ha egy közelgő teszt vagy üzleti megbeszélés iránti idegességedet szeretnéd kifejezni, vagy a félelmet az Öreg Hölgy iránt Aki Titokban Veled Él Az Otthonodban, vagy csak szeretnéd a tejet gyorsabban juttatni a gyomrodba, mint a sima nyeléssel - próbáld ki a nyelést! Felejtsd el az izzadást! Kit érdekel a reszketés! Prüszkölni? Ugh! Ha cselekvésre gondolsz, a nyelésre gondolj! Nyelj most, és a tiéd lesz egy kötelezően kiutalt ajándékcsomag, melyet egy jelöletlen helyen temetünk el a homokpusztaságban. Leld meg, és a tiéd!


[Cecil hangosan nyel]





✮ ✮ ✮





Most kaptuk a hírt: a seriff titkosrendőrsége sürgős közleményt adott ki korábbi jelentésünkkel kapcsolatban. Kérnek minden Night Vale-i polgárt, hogy fokozottan ügyeljenek a barna ballonkabátos emberre, aki egy őzbőr aktatáskát hurcol magával. A férfi talán úgy öt-hat láb magas, feltehetően hajjal és emberi vonásokkal. Utoljára a városszélén látták, Larry Leroy házának közelében, az Oak Trail sóderrel felszórt, megvilágítatlan udvarán. A barna ballonkabátos ember a holdtalan, meddő éjben állt egy vadul lángoló fridzsider mellett. Cigarettát szívott. A szemtanúk szerint lassan követte őket a tekintetével, ahogy elhajtottak mellette a sötét mellékúton, de a hosszas szemkontaktus ellenére egyikük sem tudta leírni a férfi vonásait a rendőrségnek tett jelentésükben.



Két nappal ezelőtt a barna ballonkabátos férfit egy parkban állva látták. Senki sem emlékszik, melyik parkban, de biztos, hogy park volt. Vagy talán az Old Navy ruhabolt volt az, esetleg a láthatatlan óratorony, nem egészen biztos. A lényeg, hogy az ember ott állt, kezében őzbőr aktatáskája, és a napba bámult órákon át. Figyelemmel követte azt a bizarr, fénylő gömbőcöt, ami valahogy minden fény és élet forrása, és "URAM TEREMTŐM, a Nap, most szórakozol velünk? Egy rejtély bőven elég nekünk!", vetette közbe a titkosrendőrség. A titkosrendőrség emberei arra kérnek, hogy ha találkozol egy barna ballonkabátos emberrel, aki őzbőr táskát cipel, rögtön jegyezd le a látottakat.




A Város Tanács átmenetileg feloldotta a tiltást az íróeszközökön, hogy előmozdítsa a városlakók közreműködését a hatóságokkal. Amint lejegyezted a találkozást, hívd a 911-et, vagy mondd: "hahó, rendőrség!" A hét minden napján, napi huszonnégy órában megfigyelés alatt állunk, szóval val'szeg hallanak majd téged.










✮ ✮ ✮




Közlekedési híreink következnek.




Van valahol egy autó. Nem Night Vale-ben és nem is a kicsiny városunkat dajkáló sivatagban. Valahol azon túl. Sok autó van ott persze még ezen kívül, de most erről az egyről beszélek. Kék, négyszögletes forma, kerekekkel és ablakokkal, és egy motorral, ami többnyire működőképes. Egy nő vezeti, és időről-időre az anyósülésen kucorgó gyerekre pillant. Gyerek, de már tizenöt múlt. Értheted. A nő időről-időre rápillant, de nem szól egy szót sem. A fiú is hallgat. A nő sírni szeretne, és szeretné kilökni a fiút az autóból, vagy csak visszamenne az időben és ragaszkodna hozzá, hogy használjanak óvszert; de egyiket sem tenné meg igazán. Semmin sem változtatna, a világ minden pénzéért sem, hordányi pénzért, melyeknek egy része csupa régi érme régi és elbukott kormányzatoktól. Nem adná ezt a világért sem. Szóval csak vezeti az autót, ami kék, négyszögletes forma, kerekekkel és ablakokkal, és egy motorral, ami többnyire működőképes, és időről-időre az anyósülésen kucorgó tizenöt éves gyerekre pillant, és egyikük sem szól egy szót sem.
Közlekedési híreinket hallottátok. És most következzék... az időjárás.











Hölgyeim és uraim, a szünet alatt felhívott engem egy állítólagos angyal. Nos, nem tudom, hogy telefonbetyár volt-e vagy sem, mivel soha senki sem tudta bizonyítani még, hogy beszélt volna egy angyallal, még amit Josie, az idős hölgy mond, ugye az is csak az, amit ő mond; de kedves hallgatók, szerintem ez most tényleg egy angyal volt, mert forróság szökött az arcomba és a hangja minden porcikámban zengett, és könnyek kezdtek peregni az arcomon amint fogadtam a hívást, és az egész szoba fényárban úszott - hogy mondjam? Fekete sugár volt, mely felizzított minden elemi részecskét. És az angyal, ha valóban angyal volt, az angyal azt mondta, hogy a barna ballonkabátos ember egy föld alatti helyről érkezett. Mélyen a tudatunk alól, a lábunk alatt elterülő roppant világból. Faggatni próbáltam, de az angyal, ha angyal volt ugyan, csak azt suttogta, "virág a sivatagban", és elragadtatott extázist éreztem és irtózó ijedelmet. Aztán véget ért a hívás, és az igaz való fekete sugára kihunyt, és magam voltam megint, lélegzet-vesztetten. És kedves a hallgatók, nos, az a csönd; nem volt hasonló semmiféle csöndhöz, amit valaha is hallottatok.


Szóval a titokzatos férfi kiléte továbbra is ismeretlen, és még mindig nem tudom, mi a csudáért használna egy angyal telefont, de most csak azt tudhatjuk, amit már tudunk. És az az, amit nem tudok. Köszönöm, hogy hallgattatok megint, hallgatók. Maradjatok bekapcsolva egy két órás reklámmentes E-dúr különkiadásért.

Jó éjt, Night Vale. 

Legyetek éberek, és jegyezzetek le mindent, amit felfogni nem tudtok.

A legközelebbi viszont hallásra.




Mondás mára: Biológiai értelemben minden embert még apróbb emberek alkotnak





Címkék:

"14. The Man in the Tan Jacket" közzétéve : 2013. december 31., kedd @20:07 | 6 hozzászólás

« vissza | előre »

Copyrighted © TeaCakeHouse. All rights reserved. Thank you.
View with Google Chrome in a 1280 x 800 SR. Inspired by Kaith, Images from Cursor from Images from