Welcome to Night Vale ">
ʟᴀʏᴏᴜᴛ ʙʏ © ᴍ ᴏ ᴄ ʜ ᴀ
The layout was made specially for me.
All links open in a new tab.

 16. The Phone Call
Tizenhatodik epizód - A telefonhívás. Mindenképpen hallgassátok meg angolul itt, a magyar verziót pedig túlzott siettséggel gyömöszöltem a vágás alá, mert már nagyon vártam, hogy lefordíthassam ezt a részt.
"Hallgassuk meg együtt az üzeneteket, oké? Szerintetek mit szeretne Carlos mondani?"

Léted nem lehetetlen, csak igen valószínűtlen.

Isten hozott Night Vale-ben.



A Night Vale napilap új bizniszmodell bemutatását jelentette be a lapszámeladások folyamatos csökkenése és a digitális média egyre jelentősebbé váló konkurenciája okán. Leann Hart kiadványszerkesztő a televízió- vagy a világháló szférájában munkálkodó riporterekhez szólva a napilap néhai, hamuvá porladt épületváza előtt bejelentette, hogy újságként újkeltű küldetésüknek tekintik máról a hírbloggerek lekaszabolását egy fejszével, egytől-egyig.

Merész kezdeményezőkészségről tanúskodó tervük keretében –ami fordulópontot jelenthet a piacon – a napilap ellátogat a bloggerek otthonába és munkahelyeire (fejszékkel) és felaprítja őket (a bloggereket) amíg meg nem halnak (a bloggerek.)

A kiadványszerkesztő hozzátette, hogy továbbra is az AP stílusrendszer elveit fogják követni és egy friss, modernebb küllemű logón dolgoznak jelenleg.

Ezek után a napilap számos munkatársa pengét rántott és a jelenlévő, nem a nyomtatott sajtónál dolgozó riportereknek rontottak.






A seriff titkosrendőrsége sürgős felhívást bocsájtott közre minden polgár számára:

FIGYELEM, VÁROSLAKÓK!

Jegyezzétek meg ezt a listát. Jegyezzétek meg most. Sem most, sem máskor nem fogjuk megismételni, soha. Jegyezd meg a listát saját védelmed és biztonságod érdekében! Nem árulhatjuk el, mikor vagy hol lesz szükséged rá, de ha megjegyzed, biztonságban leszel. Íme a lista.

Megjegyezni. Most.


·         mogyoró

·         megtéveszt

·         tintahal

·         pacsirta

·         settenkedik

·         Robert

·         anglikán

·         feromon

·         nyakpántos top

·         lekvár

·         merevlemez

·         lézer

·         bors

·         elenged

·         térdkalács

·         falafel

·         időszak

·         hajsza

·         szűzies

·         leggings

·         gyapjú

·         szvetter

·         szívdobbanás

·         szívdobbanás

·         szív

·         dobbanás

·         szív

·         dobbanás

·         dobbanás

·         dobb

·         dobb

·         dobb


Jegyezzétek meg ezt a listát, városlakók, pontos sorrendben.


A titkosrendőrség arra figyelmeztet, hogyha csak egy szót is kihagytok, vagy felcserélitek mondjuk a lurk-öt [=settenkedik] a lark-kal [=pacsirta], annak kellemetlen következményei lehetnek.

A seriff titkosrendőrségének különleges közleményét hallhattátok.






[Izgatottan] Hallgatók, találjátok ki, ki telefonált nekem a hétvégén~! No, hé, nem szeretek ám én a magánéletemről fecserészni itten. Ez a ti közösségi rádióállomásotok, nem a Cecil Magánélete Adó, ugye?

Oké, na, elárulom:

Carlos!

Carlos, a finom kreolbőrű tudós, aki pár hónapja érkezett kicsiny városunkba és kicsinykébb szíveinkbe.

Na, szóval régebben megadtam neki az otthoni számom - és soha nem keresett - és nem vettem magamra, értitek. Van az úgy, hogy az emberek egyszerűen nem keresnek, és ez tök oké! Na, de a lényeg:

[völgyszlengbe vált] Carlos hív, és erre én, „Hallo?” Mintha nem lenne hívásértesítőm, értitek!

És ő meg így: „Beszélnem kell veled. Nagyon fontos.”

Mire én meg: „Ümm, okééés?”

Mármint elég lényegretörő volt a fickó, nem? [Vigyorog] De akkor még nem tudom, mire megy ki az egész! Ő meg azt mondja, „Cecil.”

Csak a zsongása annak a karamella-hangjának!

Cecil”, azt mondja. „Cecil. Attól tartok, hogy az idő lelassult Night Vale-ben.”

Én meg erre, egy lassú kortynyi Armagnac brandy után, mondom, „Oooh?”

Mire tökéletes Carlos meg: „Múlthét: 24 óra per nap, 60 perc per óra. Az heti 10,080 perc, igaz?”

„Uh huh? Folytasd csak~!”, mondtam, és próbáltam úgy hangozni, mint akinek rendes pulzusa van és totál nem izzad a tenyere.

„Nah, futtattam pár mérést, és ennyi idő alatt Night Vale-en kívül 11,783 perc telt el. Az vagy egy nappal hosszabb. Fogalmam sincs, mi történik.”

Szóval Carlos ezt mondta! Hallgatók, mit gondoltok? Számomra mindig lelassul az idő, ha kettesben vagyunk, Carlos meg én! Erre célzott talán? Mert én is így érzek!

De nem ezt mondtam, csak azt hogy… Ohh, nagyon izé… Azt mondtam, „szupi!

Ugh! [Sóhajt] Milyen kínos már!

Mármint Carlos aaanyira okos, és ooolyan okos dolgokat mond! És én sem vagyok sötét! Úgy szeretem a tudományt és az államilag elfogadott könyveket mint bárki más, szóval nem hiszem el hogy képes voltam ezt mondani!

Szupi!


De… azért sikerült kifacsarnom magamból a kérdést, hogy nem akar-e talizni valamikor és dumcsizni még egy kicsit erről a tök érdekes témáról. Nemet mondott. Viszont szüksége volt a segítségemre, hogy hírül adjam a dolgot és megkérdezzelek titeket, észrevett-e más is valami masszív időeltolódást. Szóval most ezt teszem! Bármit a tudományos közösségért… nagyon odáig vagyok a tudományért mostanság!

[Magas hangon] Wow! El tudjátok hinni, hogy ő hívott engem?






[Mélyen megint, komolyan] Friss hírek a földalatti város inváziójával kapcsolatban.

A seriff titkosrendőrsége újranézte Teddy Williams szemcsés felvételét a Desert Flower Bowlingpálya – és Szabadidőközpontból, és állítják, hogy a sajtautomata közelében lévő kivehetetlen szürke paca moccanata egyértelműen bizonyítja, hogy egy elveszett város hadba vonul Night Vale ellen.

A símaszkos férfi, aki egy pápai tiarát, palástot és egy hatalmas ezüstcsillagot visel, valamint egy hangosbeszélőn át szól hozzánk – tudjátok, a pasas, akiről mind azt feltételezzük, hogy Night Vale seriffje? – ma reggel bejelentette, hogy minden polgár köteles felkészíteni a várost a harcra.

Ennek értelmében: barikádozzuk el tornácaitokat homokzsákokkal, képezzük ki gyermekeinket aknakeresésre, valamint ne vegyük le a gázmaszkjaitokat evés közben sem (bár mint tudjuk, úgy illendő.)

Felkerestük Teddyt. Elárulta nekünk, hogy a tegnap éjjeli bowlingbajnokságon a wurlitzer üzemzavart kapott és szünet nélkül a „Mister Brownstone”-t játszotta. Teddy azt mondta, lehetséges, hogy kódolt üzenet, fenyegetőzés talán, vagy éppen hogy békeüzenet.

Teddy üzeni még, hogy legyen szíves minden Night Vale-i polgár megtanulni a cipőméretét. A cipőkölcsönzés túlságosan sok időt vesz igénybe, és csak nem lehet már olyan megjegyezni egy-két számjegyet.

A seriff titkosrendőrsége továbbá arra kéri Night Vale lakosait, hogy működjenek közre lakossági megfigyelőprogramjukban. A titkosrendőrség a teljes lakosságot megfigyeli, mindig és mindenhol, szóval itt van pár tipp, hogyan segítheted értékes munkájukat:



1.       Tiszta idő esetén tarts nyitva minden ablakot, és ha eső, hamvas eső vagy szénvihar miatt mégis be kéne zárnod, légyszi tartsd őket tisztán és állj hozzájuk közel, hogy a kamerák és mikrofonok gond nélkül bemérhessenek.



2.      Ha bármiféle privát ügyletet vitatsz meg, akár telefonon, akár a házon belül, kapcsold ki a tévét és a rádiót, hogy csökkentsd a hangzavart. És légyszi, legyen élénk az a társalgás. Talán helyi pletykák, vagy ellentétes sportvélemények jól jönnének. Túl sok unalmas locsogás a kertu terveidről vagy hogy hol lehet jó minőségű lézerlemezt vásárolni fárasztják a titkosrendőrséget, és negatívan befolyásolja munkaképességüket.



3.      Ne viselj alufóliasisakot. Ez az elcsépelt trükk tökre nem válik be. A helikopterek minimum húsz lábnyira leelmeszkennelnek bármikor. Ezeknek a házilag gyártott kalapoknak a viselésével csak fölöslegesen magadra hívod a figyelmet. Szánalmas és paranoid. Már a titkosrendőrségnek kínos helyetted.




És mint mindig, ha látsz valamit, mondd „valami.” Ez a jelszó, mellyel ráhívhatsz egy különleges osztagot a szomszédodra vagy egy idegenre.

Ha látsz valamit, mondd a szót: „valami.”






Friss híreink következnek. Erős és elszánt Night Vale-i lakosok hónapokig tartó tüntetésének hatására a Városi Tanács a kibocsájtotta a közkönyvtár fejlesztési tervét. A fejlesztések a következők:

Bejáratot hoznak létre az épület elején, szóval többé nem úgy kell majd belépnünk, hogy egyszerűen szédült homályban felriadunk két polc között, nem tudván, hogy kerültünk oda, és utána csak bolyongunk körbe, csapdába esetten, amíg a saját ágyunkban nem ébredünk, verejtékben fürödve, és pár kikölcsönzött könyvvel az éjjeliszekrényeinken.

Ivókutakat helyeznek el az előcsarnokban és egy koktélbárt, valamint egy ultramodern ájulómedencét.*

Könyvtáros-riasztó sprayket helyeznek el az épület különböző pontjain. Emlékezzetek, ha könyvtáros közelít hozzátok, maradjatok mozdulatlanok. Ne fussatok el. Próbáljatok meg nagyobbnak látszódni, mint a könyvtáros.

Végül pedig, a kölyökkuckó babzsákfoteleket kap.

Ennyi lenne.

Valóban csak ennyi?

Igen!

De tényleg?

Tényleg.






Közlekedési híreink következnek.

Minden út vezet valahová, és minden út érkezik valahonnét. És közben hurkolódnak és csavarodnak, elhajlanak és meggörbülnek. Hová tartunk? Mármint - elvont értelemben. Honnan érkeztünk? Mármint - szó szerint. Lehetséges-e megállnunk, vagy visszafordulnunk, és ha nem, mit jelent ez a legújabb felmérésekre és gazdasági jelentésekre nézve?

Hölgyeim és uraim, hölgyeim és uraim, a 800-as út mindkét irányban tiszta. A kis fakunyhóhoz vezető öreg földút legalább harminc perces dugóval számolhat.

Tessék. Most már tudjátok. Beöltött ez bennetek valamiféle űrt? Boldogabbak lettetek? Merem remélni.

Ezek voltak, és mindig is ezek lesznek, közlekedési híreink.






[Ismét izgatottan] Hallgatók, már alig bírok magammal! Az elmúlt sztorik alatt végig rezgett a telefonom – kitaláltátok, ki kereseeett~!

Mivel rádiós műsorvezető vagyok és így elsőszámú kötelességem a hírek olvasása, teljeséggel elfogadhatatlan lenne, hogy válaszoljak a hívásaimra –bármennyire is vágyom kis közösségünk legjelentősebb látogatójának tölgytónusú hangjában füröszteni füleimet. De… nos… hagyott pár üzenetet a hangpostámon! Talán ez most egy kicsit szokatlan lesz, de szükségem van a segítségetekre, kedves hallgatók, hogy eldönthessem, mire megy ki a dolog. Hallgassuk meg együtt az üzeneteket, oké? Szerintetek mit szeretne Carlos mondani?

[géphang] Első mentett üzenet

[Carloshang, hadarva] Cecil, ne haragudj, hogy zargatlak. Kérlek, jelentened kell, hogy Night Vale-ben egyik óra sem valódi. Egyetlen-egy valódi órát sem találtam. Szétszereltem egy csomó vekkert és karórát ezen a héten és mindegyikük üres belül. Se fogaskerekek, se óraüveg, se elemek vagy bármiféle más erőforrás. Ami azt illeti, néhányban valami zselés szürke kelés van, ami úgy fest, szőrt növeszt… és fogakat. Tudnom kell, minden óra ilyen-e, Cecil. Ez nagyo-

[Lassú belégzés]

[Carlos suttog] Van valami a küszöbömnél, Cecil. Mennem kell, oké? Visszahívlak amint… hát, nem tudom.


Vége az üzenetnek.




Következő üzenet.


[Carlos lassan suttog] Az ajtóm előtt áll egy ballonkabátos férfi, akinél bőr aktatáska van, Cecil. Nem kopog, csak áll ott a bejáratnál. Nem tudom kivenni az arcát. A nappali rolórésein át lesem – jaj ne, meglátott!


Üzenet vége.




Következő üzenet.


 [Rendes hangon] Ne haragudj, Cecil. Elfelejtettem, mit csináltam. Asszem valaki átjött… de nem emlékszem kicsoda, vagy hogy mit keresett itt.

A lényeg, hogy találkoznunk kell. Szabad vagy holnap délután? Tudsz adni egy közvetlen telefonszámot a polgármesterhez és egy rendőrségi képviselőhöz, ugye? Fontos, hogy kapcsolatba léphessek velük. És ismét, tennél egy jelentést az órákról a rádióműsorodban? 


Üzenet vége.


Hallottátok, hallgatók? RANDI! Iránnny az időjárás!







Nos, pont most ért véget a hívásom Carlosszal, hallgatók, és lesz. egy. randink! Holnap délután! Csak egy kávé, de talán valami más is lesz belőle! Talán valami jóval több. Ki tudja?

Tudjátok, mindig azt mondják, hogy ha mindenáron találkozni akarsz valakivel, sehogy sem találsz rájuk, de ha nem keresed őket, ők jönnek el érted. Ezt a mondást mindig a kormányügynökökkel kapcsolatban hallottam, de talán a randizásra is érvényes lehet.

Carlos szerette volna, hogy megkérdezzelek benneteket, látta-e közületek bárki is a Night Vale Óratornyot. Mondtam neki, hogy láthatatlan, és folyton teleportál, és ezért nem látja. [Morog] Mármint ez tök egyértelmű.

Oké. Ez nem volt szép. Carlos egy nagyon okos férfi, és nem kéne forgatni a szemeimet, csak mert képtelen megérteni az alap építészetet. Nyilvánvalóan számos egyéb érdekes hobbija van, mint… mondjuk az órakészítés vagy a szeizmológia! És ki tudja, mi még?

Óóó, boldog óra, hallgatók! Köszönöm, hogy hallgattatok, és segítettetek nekem végig. Annyira nagyon izgatott vagyok!

Mielőtt búcsúznánk, Stacy gyakornok átnyújtotta nekem a következő üzenetet:

A seriff titkosrendőrsége szeretné módosítani korábbi különleges felhívását. A figyelmeztetésben azt állították, hogy egy bizonyos lista memorizálása biztonságban tart majd. Ez nincs így. Az új felhívás szerint, idézem: „Nem vagyunk biztonságban. Mindünkre vadász az idő és önnön álnok testeink. A lista megjegyzése mit sem enyhít majd külsőleges kínodon, melyet a puszta lét mindennapi fájdalma felett tapasztalsz majd. A seriff titkosrendőrsége elnézést kér a hibáért.”

Idézet vége.

Ennyit hát híreinkről. Maradjatok bekapcsolva a kozmikus riadalom közösségi borzongásáért. Köszönöm ismét, Night Vale! Találjátok meg ti is a szerelmet ebben a sötét sivatagban. Legyen oly maradandó mint a hunyorgó fény, és oly megnyugtató, mint az űr tompa moraja.


Jó éjszakát, Night Vale.


Jó éjszakát.







* A wurlitzer által végtelenített lejátszásban bömböltetett Mr Brwonstone egy vidám Guns’N’Roses szám, aminek a szövege ebben a kontexusban valóban kissé aggasztóan hangzik: „Mr Brownstonnal roptuk egész éjszaka / egyre kopogott / nem hagyott nyugtot nekem /…/ középütt kémkedve / középütt kiabálva / beleőrültem / tudhattam volna / azt kívánom, bár soha ne találkoztunk volna / azt mondtam, mindent magam mögött hagyok” [videó]

* alufóliasisak / tinfoil hat = ha láttátok a Jeleket, akkor onnan ismerős lehet a sajátságosan amerikai teória, hogy alumíniumkalpagok viselésével megelőzhető a gondolatolvasás. [kép]


* A könyvtár előcsarnokában elhelyezett „ájulómedence” feltehetően a Mexikói botrányra utal, ahol a Jagermeister medencés buliján többen elájultak, mert a hangulataláfestő gázba nitrogén került. Az epizód adásba kerülésekor friss hír volt.

* Érdekesség hogy Cecil Carlos hobbiit az „intriguing” szóval írja le, melynek jelenthet érdekeset is, de elsősorban a „manipulatív, ármánykodó, cselszövő, intrikus” értelemben használjuk. 

Carlos hangját ebben az epizódban még Joseph Fink író adja; tervezik felvenni újra Carlos új szinkronszínészével, a 25 éves latin-amerikai Dylan Marronnal aki sziporkázóan tehetséges és egyáltalán nem vagyok a fanja áhh 

Címkék:

"16. The Phone Call" közzétéve : 2014. január 10., péntek @23:39 | 20 hozzászólás

« vissza | előre »

Copyrighted © TeaCakeHouse. All rights reserved. Thank you.
View with Google Chrome in a 1280 x 800 SR. Inspired by Kaith, Images from Cursor from Images from